• Byrne Federal Courthouse, Philadelphia, PA

    Byrne Federal Courthouse - Philadelphia, PA

James A. Byrne U. S. Courthouse, Philadelphia, PA

Architect: MGA Partners

GSA Citation, First Impressions (2002)

The lobby’s modern motif is carried through the centerpiece pendants whose clean lines and stainless steel hardware accent the redesigned space.

The James A. Byrne U. S. Courthouse in Philadelphia first underwent renovations only 13 years after opening its doors in 1975. These changes left the main lobby space dark and difficult to navigate until a collaborative redesign took place in 2002.

GSA invited input to address the lobby’s design problems from judges, staff, and designers in a workshop setting. Its aim was “to improve the public’s perception of the Federal government through attractive, efficient spaces,” (GSA, 2002).

Crenshaw was selected to provide the decorative centerpiece pendant lights that line the main entry hallway. These pendants were designed to coordinate with the modern glass and steel decorative motif implemented throughout the lobby. The v-shaped bowls feature clean, angular lines; a clear acrylic vertical central spine; brushed stainless steel accents; and energy-efficient compact fluorescent lamping.

The result is a bright, open, functional first impression to the 23-story courthouse building. This project earned a GSA Citation for First Impressions in 2002.